Thaya

Vinařství Thaya
.png)
Historie a filozofie
Pod vedením enologa Jakuba Smrčky a majitele Josefa Trávníčka se vinařství řídí jasnou filozofií: každý ročník musí být minimálně o jedno procento lepší než ten předchozí. Vinařství vzniklo rebrandingem v roce 2020 z částečně již zavedeného vinařství s cílem vytvořit název, který by byl součástí regionu.
V roce 2023 získalo vinařství titul absolutního vítěze soutěže Vinařství roku, což potvrzuje jeho dlouhodobou snahu o nejvyšší kvalitu. Již dříve se stalo vítězem v kategorii středních vinařství a hlavní enolog Jakub Smrčka získal v roce 2021 prestižní ocenění Enolog roku.
Vinice a terroir
Vinařství hospodaří na 105 hektarech vlastních vinic v pěti vinařských obcích s různorodým charakterem:
- Hnanice - granitové podloží, chladnější klima díky NP Podyjí
- Havraníky - granitové podloží, výrazná mineralita
- Šatov - sprašové půdy s příměsí vápenitých jílů
- Vrbovec - teplejší klima, expresivní charakter vín
- Dyjákovičky - sprašové podloží, plná vína
Produktové portfolio
Vinařství nabízí několik distinktivních řad vín:
- Základní řada (bílá etiketa): Svěží, odrůdově typická vína pro každodenní příležitosti
- Premium (černá etiketa): Vína vyšší kategorie s potenciálem zrání
- APRI: Prémiová vína s charakteristickým kancem na etiketě
- Pozdravy z národního parku: Speciální řada reflektující blízkost vinařství k přírodě
- Šumivá vína: Nový ambiciózní projekt s potenciálem produkce 10-15 tisíc lahví ročně
.png)
Ocenění a úspěchy
Mezi nejvýznamnější úspěchy vinařství patří:
- Absolutní vítěz soutěže Vinařství roku 2023
- Vítěz kategorie střední vinařství 2022
- Jakub Smrčka - Enolog roku 2021
- Amazing Places - Nejkouzelnější butikový hotel roku 2023
- Úspěšný export do zahraničí (10% produkce)